Informaţii

Dificultate:[#######...]
Timp necesar:180 minute
Porţii:3 borcănele

Zacuscă cu ciuperci

Ingrediente

2 vinete mijlocii (1 kg)
3 ardei graşi mari (1 kg)
1 ceapă mare (200 – 250 g)
225 ml suc de roşii
60 ml ulei
200 g ciuperci din conservă
2 foi de dafin
sare şi piper
1 linguriţă de miere (opţional)

Mod de preparare

2 vinete şi 2 ardei puşi la copt
1
Se coc vinetele şi ardeii pe aragaz sau în cuptor. După ce s-au copt ardeii, fierbinţi se pun într-un vas, se presară sare şi se acoperă (ca să se cureţe coaja mai uşor). Vinetele se curaţă şi se pun la scurs (câteva ore) pe un fund înclinat la 30–40 de grade sau într-o strecurătoare.
Ardeii copti şi presăraţi cu sare
2
Se dau prin maşina de tocat ardeii şi vinetele.
Ingredientele pentru zacuscă
3
Se curaţă şi se taie cubuleţe o ceapă mare. Se căleşte în 60 ml de ulei până devine translucidă. Se adaugă vinetele şi ardeii tocaţi, sucul de roşii (bulionul), sare, piper (boabe) şi dafinul.
Ceapa calită
4
Dacă zacusca nu are lichid suficient în ce sa fiarbă se pun 100 ml apă sau zeama de la ciuperci. Se fierb la foc mic 30 minute, având grijă să amestecaţi din când în când să nu se ardă.
Ardeii, vinetele, ceapa, dafin, piper şi apa
5
Se adaugă şi ciupercile tăiate după preferinţă, mai mari sau mai mici, şi se mai fierbe 45 de minute. Se gustă şi dacă este acrişoara se pune o linguriţă sau mai multe de miere.
Sterilizarea borcanelor
6
Dacă puneţi zacusca în borcane, acestea trebuie sterilizate. Zacusca fierbinte se pune în borcane. Acestea se închid bine şi se pun într-o oală cu un şervet curat sau cu hârtie pe fund (ca să nu pocneasca la fiert). Se acoperă complet cu apă caldă. Se lasă să se sterilizeze la foc mic cam o oră de când incepe apa să fiarbă. Se stinge focul şi se lasă să se răcească. După ce s-au răcit se pun în cămară şi eventual li se pun etichete.

Română (fără diacritice)  ·  Română (cu diacritice)  ·  Engleză

Copyright ©2004–2020 vulpeabucatar.com

vulpeabucatar.com