Informaţii

Dificultate:[########..]
Timp necesar:45 minute
Porţii:5–6

Gogoşi

Ingrediente

Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei

500 g făină
75 g unt topit
2 ouă
25 g drojdie sau 2 linguriţe drojdie praf
125 g zahăr
1 zahăr vanilat
1/2 linguriţă sare
125 ml lapte
1 lingură ulei
coajă de lămâie
ulei pentru prăjit
zahăr pudră amestecat cu vanilie pentru pudrat

Mod de preparare

Coca pentru gogoşi
1
Se face cald în bucătărie, aproximativ 26–30°C (80–85°F). Coca se lucrează ca la cozonac. Se face maiaua: se încălzeşte o ceşcuţă de lapte la 37–40°C (100–115°F); se adaugă drojdia şi se dizolvă. Se amestecă cu o linguriţă de zahăr şi o lingură de făină. Se lasă să crească 15 minute. *Atenţie*: dacă laptele e prea cald, drojdia se opăreşte şi moare; dacă e prea rece, drojdia nu se activează şi coca nu creşte suficient. Dacă nu aveţi un termometru, verificaţi temperatura laptelui ca pentru bebeluşi: pus pe interiorul încheieturii mâinii, laptele trebuie sa se simtă călduţ, dar nu fierbinte.
Aluatul şi primele doua gogoşi
2
Se bat albuşurile spumă. Se amestecă maiua cu albuşurile spumă, gălbenuşurile, restul de făină, apoi restul de zahăr, uleiul, lămâia, vanilia până se topeşte zahărul. Se frământa 30 de minute în bucătarie la căldura. După 15 minute se pune untul topit împaturind mereu coca. Se lasă să crească la loc cald făra curenţi de aer reci o oră sau chiar mai mult.
O parte din gogoşi
3
Se rupe o bucată de coca şi se intinde pe masa dată cu puţin ulei o foaie de 0,5 cm grosime. Se taie rotocoale cu gura unui pahar. Se lasă să se odihneasca 5-10 minute. Se încalzeşte uleiul – cam 2-3 cm de ulei. Temperatura optimă de prăjire este 160°C (320°F). Se încearcă uleiul cu o bucăţică mică de cocă. Dacă se arde sau se face foarte repede şi nu se umflă înseamna ca uleiul e prea fierbinte şi se poate arde. Apoi încercaţi să prăjiţi o gogoaşă. Se prăjeşte pe ambele feţe. Aveţi grijă să nu întoarceti gogoaşa până nu este prăjită pe o faţă că nu mai creşte cât trebuie.
4
Se scot pe un şervet de hârtie şi se lasă câteva minute să se scurgă se ulei. Se tăvalesc prin zahărul pudră şi se servesc calde astfel. Se pot păstra într-o cutie bine închisă la temperatura camerei aproximativ 2 zile.

Română (fără diacritice)  ·  Română (cu diacritice)

Copyright ©2004–2020 vulpeabucatar.com

vulpeabucatar.com