Informaţii

Dificultate:[######....]
Timp necesar:90 minute
Porţii:8–10

Tort diplomat cu portocale

Reţetă trimisă de Madi V.

Ingrediente

Blat

4 ouă la temperatura camerei
1 cană de 250 ml de făină
1 cană de 250 ml de zahăr
125 ml ulei
1 linguriţă praf de copt
zeama de la 1/2 lămâie
coaja de la 1/2 de portocală
1 pliculeţ de zahăr vanilat
ulei şi făină pentru tapetat forma

Crema

6 gălbenuşuri
6 linguri de zahăr
200 ml lapte
500 ml frişcă bătută
4 linguriţe rase de gelatină
o ceşcuţă mica de cafea cu apă

Montarea tortului

6-8 portocale mari

Mod de preparare

Blatul

Aluatul pentru blat
1
Blatul se poate cumpara sau: se amestecă ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat cu mixerul până când creşte în volum bine. Se adaugă uleiul şi se amestecă, apoi se pune făina, coaja de portocală, praful de copt stins cu zeama de lămâie. Se mai amestecă 2-3 minute. Se toarnă compoziţia într-o cratiţă cu diametrul de 23-25 cm. unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se dă la cuptor – 350°F aproximativ 45-55 minute. Primele 30 de minute nu se deschide uşa cuptorului. Se verifică dacă este copt cu o scobitoare. Dacă o înfigeţi în mijloc şi iese curată înseamnă că este făcut.
Feliile de portocala aranjate

Crema

2
Se amestecă apa fierbinte cu gelatina până se dizolvă. Cele 6 gălbenuşuri, zahărul şi laptele se pun într-o crăticioara la foc mic şi se amestecă continuu până se îngroaşă şi se topeşte zahărul. Peste crema se adaugă gelatina dizolvată. Se lasă să se răcească. Când este rece se adauga frişca bătuta şi se amestecă cu grijă. Se dă la frigider aproximativ o oră.

Montarea tortului

Montarea tortului
3
Se storc 2-3 portocale. Se cojesc 4-5 portocale şi se taie în rondele de 4-5 mm. Se îmbracă cratiţa în care aţi copt blatul în folie de plastic (daca aveţi o cratiţă cu diametrul mai mare cu 1-2 cm faţă de cea în care aţi copt blatul folosiţi-o pe aceea). Blatul se taie pe orizontală în trei felii egale.
Tortul diplomat cu portocale
4
Se pun felii de portocală pe fundul şi pereţii cratiţei. Se pune cremă cât să le acopere bine, având grijă ca toate găurelele sa fie bine umplute cu cremă. Se împarte crema rămasă în 2 părţi egale. Peste portocale se pune o felie de blat şi se însiropează cu suc de portocale amestecat cu zahăr – dacă portocalele sunt prea acre. Se pune crema, blatul însiropat, crema şi ultima felie de blat. Se acoperă cu celofan şi se tine la frigider minim 2 ore. Se pune platoul peste tort, se acopera şi se rastoarnă. Se dezveleşte de celofan şi se mănâncă.

Română (fără diacritice)  ·  Română (cu diacritice)

Copyright ©2004–2020 vulpeabucatar.com

vulpeabucatar.com