Informaţii

Dificultate:[######....]
Timp necesar:90 minute
Porţii:6

Tort de ciocolată cu ricotta

Reteţă de la Adriana Nicoleta, prelucrată

Ingrediente

Blat

4 linguri de zahăr
4 ouă la temperatura camerei
4 linguri de făină
2 linguri cacao
1 linguriţă praf de copt

Sirop

250 ml apă
250 g zahăr
1 lingură de cacao
1 linguriţă de sirop de glucoză (opţional)

Crema

1 pliculeţ de zahăr vanilat
300 g ricotta
2 linguri de coajă de portocală
2 linguri de zahăr pudră

Montarea tortului

150 g ciocolată

Mod de preparare

Blatul

Discul de ciocolată
1
Se dă drumul la cuptor la 350°F. Se separă ouăle, se bat albuşurile spumă tare. Se adaugă zahărul şi se bat iar, până se întăresc, ca la bezea. Se pun gălbenuşurile sparte şi făina cernută cu cacaoa şi praful de copt. Se amestecă uşor, de jos în sus să nu iasă aerul din albuşuri. Se pune blatul într-o formă cu diametrul 16 cm unsă şi tapetată cu făină. Se pune la copt aproximativ 30 de minute. După ce s-a scos se lasă 5 minute în formă, se scoate, se lasă la răcit, se taie în 3.
Blatul
2
Din cele 150 g de ciocolată se iau 60 de g şi, pe o hârtie de diametrul blatului se face un disc din ciocolata topită la bain marin. Problema e că durează foarte mult până se întăreşte şi poate fi dezlipit de pe hârtia de copt. O altă variantă este aceea de a unge cu ciocolată fundul tortului si de a-l da la frigider 10-15 minute până se întăreşte.

Sirop

Primul strat de cremă
3
Se pun la foc mic, într-o crăticioara non-stick, ingredientele pentru sirop. Cand încep să fiarbă se reduce temperatura astfel încât să nu dea pe afară. În cazul în care nu aveţi o crăticioara din teflon trebuie amestecat din când în când să nu se lipească de fund. Se lasă să fiarbă pana se îngroaşă puţin.
Al doilea strat, se însiropează

Crema

4
Se rade coaja de la o portocală. Se amestecă brânza ricotta cu coaja de portocală, zahărul pudră şi zahărul vanilat. Se gustă şi se ajustează cantitaţile după preferinţă.

Montarea tortului

O felie de tort
5
Se pune ciocolata rămasă să se topească la bain marin. Pe un platou se pune discul de ciocolată (sau felia de blat cu fundul de ciocolată) şi se însiropează cu o treime din sirop. Se pune jumatăte din brânză, apoi urmatoarea felie de tort, se însiropează. Se unge a doua felie de blat cu cealaltă jumatăte de cremă peste care se pune ultima felie de blat care se însiropează. Peste tort se toarnă ciocolata topită. Se poate decora cu flori din ciocolată.

Sugestii

Se poate folosi ricotta cu conţinut redus de grăsime.

Se poate folosi ciocolată amăruie pentru disc şi ciocolată cu lapte pentru ornat (eu aşa am folosit şi a fost perfect).


Română (fără diacritice)  ·  Română (cu diacritice)

Copyright ©2004–2020 vulpeabucatar.com

vulpeabucatar.com